[O2FL] Dziwne zachowanie radia swing, coś się przestawiło?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Macintosch
    Classic
    • 2014
    • 14

SS, mam ją w telefonie nie jest zła ale też nie powala.

Oj nie lubią tu medalików, odgryziemy się jak przyjdą do nas w ramach pokuty na świętą gorę :szeroki_usmiech
  • wróg
    Ambiente
    • 2013
    • 204
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam,
    Szukałem ale nie znalazłem podobnego problemu z radiem Swing jaki mnie spotkał dzisiaj w nocy. Radio zamontowane fabrycznie w OIIFL.
    Wracałem sobie z wakacji i w pewnym momencie zauważyłem dwa problemy:
    1) do tej pory włącznik/wyłącznik radia jak i wszystkie przyciski funkcyjne działały na jedno dotknięcie. Teraz aby zadziałały muszę je nacisnąć i przytrzymać 1 sekundę. Skąd takie nagłe opóźnienie? co się przestawiło?
    2) w tym samym czasie zauważyłem że radio przestało współpracować z czujnikami cofania. Do tej pory po "wrzuceniu" wstecznego na wyświetlaczu pojawiał się samochodzik. Teraz na wyświetlaczu nic się nie pojawia. Wyświetlacz nawet się nie podświetla. Kiedy podjadę pod przeszkodę, słychać "pikanie" ale nic się nie pokazuje na ekranie.

Zastanawiam się czy coś się nie wypięło z tyłu radia, ale to nie tłumaczyłoby dziwnego zachowania przycisków sterujących, niemniej jednak zastanawiam się jak wyjąc radio aby sprawdzić połączenia z instalacją

Pomożecie? co się spitoliło?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• greg44
      L&K
      • 2011
      • 1198
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Aby wyjąć radio, musisz zdjąć ramkę wokół radia i panelu wentylacji. Ramkę zdejmujesz poprzez pociągnięcie jej od dołu, nad popielniczką i delikatnie z wyczuciem pociągając ją wyciągasz ku górze. Pod ramką masz cztery śruby, Torxy, które trzymają radio, wykręcasz je i możesz wyciągać radio. Po objawach opisanych przez ciebie wychodzi, że radio straciło połączenie z siecią Can, możliwie, że jest przerwany kabel. Najlepiej podłączyć interfejs i to zweryfikować.

Komentarz

• wróg
        Ambiente
        • 2013
        • 204
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Myślisz że podpięcie pod VCDS powinno wskazać przyczynę problemu?
        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• greg44
          L&K
          • 2011
          • 1198
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

No oczywiście. Przychodzi mi jeszcze na myśl, że można by było odłączyć na jakiś czas akumulator, może radio lub inny sterownik się zresetuje i wszystko powróci do poprzedniego stanu.

Komentarz

• wróg
            Ambiente
            • 2013
            • 204
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I od tego zacznę poszukiwania przyczyny problemu. Dzięki za wskazanie kierunku.

[ Dodano: Pon 26 Sie, 13 19:06 ]
            Jak to czasami bywa, najprostsze i najtańsze rozwiązania są najskuteczniejsze okazało się że zdjęcie klemy z akumulatora na 2 minuty rozwiązało problem i usterka "naprawiła się" sama.

Wielkie dzięki dla kolegi greg44 za naprowadzenie na właściwe tory, gdyby nie to, to pewnie jeździłbym w poszukiwania możliwości podpięcia do kompa i sczytania błędów niepotrzebnie tracąc czas i $$.

Oczywiście "pomógł" już poszło :wink:

Komentarz

Pracuję...